Iyi bayramlar arkadeslar!


Idag är första Bayram-dagen. Bayram är den tre dagar långa festen som följer Ramadan. Ramadan är en av de största högtiderna inom islam, som går ut på att man fastar under 30 dagar. Sålänge solen är uppe på himlen får man som troende muslim varken äta, dricka, röka eller "tänka smutsiga tankar". Fast det sista struntar dom i här, de är ganska flexibla här i västturkiet med vilka regler som egentligen gäller.

Hursomhelst, strongt av de som verkligen genomförde Ramadan och inte drack en enda droppe vatten trots 40 graders hetta i skuggan. Varje kväll när solen gått ner har de skjutit upp fyrverkerier och turkarna har sprungit ner till hamnen där man delar ut gratis mat. Detta är något man gör till minne av profeten Muhammed, när han var tvungen att fly från Mekka och hade väldigt svårt att hitta mat. Också för att tänka på hur andra människor har det i fattigare länder, och att inte ta mat och dryck som en självklarhet.

Nu är den som sagt över och alla är glada. Min chaufför Willy hade godis fram i bussen och vid nästan alla hotellstop kom receptionisterna utspringande med choklad. Gillar Bayram. Det borde va Bayram varje dag. Iallafall varje flygplatsdag eftersom man är så hungrig där.

För övrigt hade jag två gäster som försov sig imorse. De hade ställt alarmet på norsk tid och väcktes tredje gången vi ringde till deras rum imorse, med tjugo gäster väntandes i bussen och fyra hotellstop till to go. Hade egentligen tänkt åka och förklarade just för receptionisten att de kunde ta taxi till vårt sista hotellstop om de hann, när de kom ner för trappan.

Men jag bara undrar. Har de alltså haft norsk tid under hela semestern då? Bara en timme iofs men ändå. Jobbigt om de åker till Thailand och gör likadant.

Fast då kanske de reagerar på att det är ljust ute klockan tre på natten. Eller tvärtom. Eller hur det nu är. Orkar inte tänka, har hamnat i matkoma och ska ta en powernap. PUSS!


Kommentarer
Postat av: Anonym

OJ, ofta inte vatten???????????????????????????? :o

2010-09-11 @ 15:20:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0