Imponerad.


Läste ut Nefertiti av Michelle Moran inatt.

Jag är verkligen imponerad av Egyptens historia. Det är helt otroligt hur deras samhälle var uppbyggt och hur enorm makt faraonerna hade. Att läsa om det får mig att vilja bli arkeolog, vill åka till den övergivna staden Amarna och se statyerna av Akhenaten, där ansiktet blivit uthugget. Vill se målningarna på väggarna av Nefertiti och hela deras familj, med Mudjotnet som står vid sidan av och vägrar tillbe deras nya gud.

Har berättat om dem så många gånger på Egyptiska muséet, om hur Akhenaten bytte namn och lät bygga en helt ny stad mellan huvudstäderna Thebes och Memphis, mitt ute i öknen långt bort från allting. Hur han bytte ut Amun och de andra gudarna som man tillbett i 2000 år och skapade Aten, och hur han förbjöd alla att tillbe någon annan.

Hur psykiskt störd han var, och hur maktgalen. Och hur smart och stark hans fru Nefertiti var, som troligtvis själv blev farao efter honom och styrde under ett annat namn. Hur vacker hon var, och om det är hennes mumie man funnit säger forskarna att hon fortfarande är lika slående vacker.

Hur något tillslut gick fel i Amarna och staden rasade, glömdes bort, precis som Aten glömdes bort efter att Akhenaten dött, inlåst i sitt eget tempel. Hur allt de skapat begravdes i sand. Och hur stor makt Egypten haft, alla länder de haft allians med och vilken rikedom de hade.

Det är faktiskt helt otroligt, nu ska jag försöka hitta en bok om en annan farao. Kanske Hatchepsut, den första kvinnliga faraon. Som lät skära av sina bröst och klädde sig i manskläder och lösskägg.

Vill bara ha något att läsa, är inte så sugen på att läsa vår välkomstbroschyr igen nämligen, så familjen, böcker är välkomna ;)









Fascinerande. Vill åka tillbaka dit bara för att få guida i Kairo igen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0